• Adresa: Put Brodarice 6
  • Nazovite nas: +385993243587
  • Email adresa: info@smarttraining.com.hr

Blog

Zašto bi svaki sportaš trebao sprintati?

1. Specifičnost sprinterskog treninga
Ako želite poboljšati svoj sprint, jednostavno morate maksimalno sprintati, nema zamjenske vježbe koja je “sport-specifična”. U nekim sportovima sportaši ne postižu svoju maksimalnu brzinu (zbog veličine terena), ali im trening sprinta može poboljšati „prvi korak“.

2. Sprint razvija brza mišićna vlakna
Sprint je aktivnost u kojoj mišići generiraju velike sile u brzim kontrakcijama (trajanje kontakta s podlogom je ispod 100 ms kod elitnih sprintera). Takve kontrakcije se ne mogu postići niti s jednom vježbom u teretani. Razvojem brzih mišićnih vlakana poboljšavamo i druge sposobnosti poput skoka, promjene smjera kretanja, udarca lopte i sl.

3. Razvojem brzine povećavamo anaerobnu rezervu brzine
Recimo da sportaš A i sportaš B imaju jednaku maksimalnu aerobnu brzinu 19km/h. Sportaš A ima maksimalnu brzinu 36km/h, dok sportaš B ima maksimalnu brzinu 29km/h. Sportaš A će se manje umarati pri trčanju na 25km/h, jer je to njegovih 69,4% od maksimuma, dok je sportašu B to 86,2% od maksimuma. U mnogim sportovima igrači rijetko kad postižu maksimalnu brzinu, ali su trčanja pri submaksimalnim brzinama česta. Ako želite biti efikasniji pri većim brzinama, nije bitna samo maksimalna aerobna brzina, već i maksimalna brzina trčanja, a tu će Vam trening sprinta pomoći!

4. Trening sprinta poboljšava ekonomiju trčanja
U prijevodu, sportaš s boljom ekonomijom trčanja će trošiti manje kisika pri jednakoj brzini trčanja, odnosno trčat će brže pri jednakoj potrošnji kisika. To je razlog zašto srednjoprugaši i dugoprugaši rade trening sprinta – nikad neće maksimalno sprintati na natjecanju, ali trening sprinta im pomaže u poboljšanju ekonomije trčanja.

5. Smanjujemo rizik od ozljede
Istina je da do većine ozljeda mišića zadnje lože dolazi tijekom sprinta, ali izbjegavanjem treninga sprinta nećemo ništa postići jer na utakmici ćemo morati maksimalno sprintati kad – tad. Ako sportaš nije navikao na taj podražaj, velika je mogućnost da će se ozlijediti. Redovnim treningom sprinta 2 – 3 puta tjedno po 2 – 3 sprinta od 30m+ (da se postigne maksimalna brzina) smanjujemo rizik od ozljede  (90 – 120 m tjedno pri +95% od maksimalne brzine). Svakako treba paziti na mehaniku sprinta, progresivno opterećenje i započeti program s kraćim sprintevima.

PIŠE: Marin Mandarić
3
2
4
6
1
5
3 2 4 6 1 5

MODERNIZIRAJ TRENERSKI POSAO

| Prava Stvar za Svakog Trenera

|Ukoliko vas zanimaju i brojni drugi savjeti o treningu, prehrani, rehabilitaciji, kondicijskom treningu, skinite ¸

BESPLATNO Smart Training Cro aplikaciju preko Google Play i Apple Store i idite u sekciju MEMBERSHIP!

Na našoj mobilnoj aplikaciji u sekciji MEMBERSHIP  pružamo vam kvalitetne informacije, sadržaje, edukativni materijal u video prezentaciji, video vježbe i praktične alate koji su vam potrebni da svoju trenersku vještinu podignete na sljedeću razinu.

PREUZMI APLIKACIJU BESPLATNO!  Smart Training (shor.by)